Wednesday, November 23, 2016

Donut Gebu Mama Hanis

Donut yg dah siap di topping dgn pelbagai cara..
Donut salut gula
Donut coklat parutan cheese
Donut coklat rice
Donut coklat chip
Donut Nutella

Bahan2
3 cwn tepung gandum
1 cwn air suam
2 sb marjerin
5 sb gula
3 sb susu pekat
1 paket yis
1 bj telur


Cairkan marjerin..telur dipukul sekejap dan campurkan 2 bahan tersebut.
Air suam + gula + susu pekat + yis dibancuh dan biarkan sekejap sehingga yis kembang berbuih..
Masukkan bancuhan yis dan telur + marjerin td dlm bekas berisi tepung gandum..uli sedikit untuk ratakan bahan2 tersebut..doh memang akan lembik x perlu tambah tepung..selepas uli tutup bekas dgn penutup dan tunggu hingga doh kembang
Ini hasil doh yg dah kembang..keluarkan dari bekas..
Gelek doh ikut ketebalan yg suka..dan tekap dgn acuan donut..
Doh akan kembang selepas selesai tekap semua..untuk mudahkan angkat donut semasa goreng lapikkan dgn plastik dlm dulang dan taburkan sikit tepung gandum.
Pastikan minyak panas dan goreng dgn api perlahan..x perlu lama sgt goreng balik2 kan dan angkut..sejukkan donut sebelum letak topping. 



Untuk bahan2 topping
100 gm coklat masakan cairkan secara double boiler dan tambah sedikit minyak goreng donut td..dalam 1 sudu..
Celup donut dlm coklat masakan yg dah cair td..taburkan coklat chip/ coklat rice atau parutkan cheddar cheese..siap!!



resepi asal


No comments:

Post a Comment